Hvordan komme inn på KhiO


I fjor googlet jeg "hvordan komme inn på KhiO" i håp om at en eller annen tidligere eller nåværende kunststudent skulle gi meg fasiten, men jeg fikk aldri vite hemmeligheten. I år klarte jeg å komme inn selv, så her er oppskriften for dere andre oppgitte sjeler som prøver å finne ut av hvordan dere skal gjøre drømmen om kunsthøgskolen til realitet.

Finn ut hvilken avdeling du vil gå på

For to år siden trodde jeg at Kunstakademiet var selve KhiO og mange jeg ble kjent med under opptaksprøven i år trodde det samme, men skolen har som de fleste andre utdanningsinstitusjoner flere avdelinger eller linjer

- Kunstakademiet

- Kunst og håndverk

- Design

- Teater

- Opera

- Dans

Når du søker opptak på kunst og håndverk må du velge mellom

- tekstilkunst

- grafikk og tegning

- keramisk kunst

- metall- og smykkekunst

Jeg selv driver med tegning og fotografi og søkte både Kunstakademiet og Kunst og håndverk (grafikk og tegning).

Opptaksprøven

Jeg ble innkalt til intervju på både Kunstakademiet og Kunst og Håndverk. På begge avdelingene søker du ved å sende inn inntil 10 verk (digitalt), et motivasjons-brev pluss noe obligatorisk dokumentasjon (CV, vitnemål osv.).

Du må laste opp et motivasjonsbrev på maks 1 A4-side der du besvarer noen spørsmål. Jeg brukte lang tid på å skrive et fengende motivasjonsbrev, men var ikke så nøye på å besvare spørsmålene slik de ble stilt. Juryen får flere hundre søknader hvert år, så det er viktig at teksten din fenger! CV-en blir bare skumlest av juryen så jeg var ikke så nøye med den. Jeg snek heller inn de mest relevante punktene fra CV-en inn i motivasjonsbrevet. Jeg sendte det samme motivasjonsbrevet og portfolio til kunstakademiet og kunst og håndverk, i tillegg til kunstakademiet i Bergen og design og illustrasjon i Bergen og ble innkalt til intervju på 3 av 4 steder.

Intervju - Kunst og Håndverk

Intervjuet på Kunst og håndverk består av en 15 - 20 minutters samtale med et panel bestående av faglærere fra de forskjellige avdelingene (metall, tekstil, keramikk, grafikk), ansatte fra administrasjonen og en eller to tillitsvalgte studenter. Det er med andre ord ganske mange mennesker i rommet! Slik jeg har forstått det innkalles det dobbelt så mange studenter inn til intervju som det er studieplasser til. Sånn sett har du en 50/50 sjanse for å komme inn. Du får spørsmål om hvorfor du søkte på akkurat denne avdelingen og hva du jobber med og viser frem noen arbeider (både fysisk og digitalt).

Intervju - Kunstakademiet

Blir du innkalt til runde to under opptaket på kunstakademiet, vil du bli invitert til å komme på skolen for en 5 dagers periode der du skal lage et kunstverk. Alle på opptaket blir tildelt et lite atelier med hvert deres skrivebord (to og to studenter deler et avgrenset rom på ca 17kvm). Du kan lage hva som helst, tema og materialbruk er fritt. Du har tilgang til atelieret alle fem dagene fra 09.00-20.00. En eller annen gang imellom arbeidstiden blir du innkalt til et 15-20 minutters intervju, bestående av et panel av flere professorer.

Intervjuet på akademiet lignet forholdsmessig på det på kunst og håndverk, der jeg ble spurt av et panel om hvorfor jeg hadde søkt på akademiet, hva jeg jobbet med, hvorfor jeg vill jobbe med kunst, hvilken type kunst jeg jobbet med osv. På kunst og hånvderk er de opptatt av materialene du bruker, hva du bruker og hvordan du bruker det. Juryen på akademiet er mest opptatt av konseptet rundt det du lager og ikke så mye selve "produktet". Ideen din og måten du beskriver den på er viktigere enn hva du lager.

Når får jeg svar???!?!

Rundt slutten av juni, både hos kunstakademiet og kunst og håndverk :)

Hva er forskjellen på kunstakademiet og kunst og håndverk?

Vil du jobbe med en blanding av konseptkunst og håndverk, anbefaler jeg deg å velge kunst og håndverk. Hvis du har vært på omvisning på skolen og sett alle de store lokalene og verkstedene så skal du vite at verkstedene (grafikkverkstedet, keramikkverkstedet, metallverkstedet og tekstilverkstedet) er forbeholdt studentene som går på Kunst og Håndverk. Akademi studentene har ikke tilgang til verken kursene eller verkstedene knuttet til disse 4 fagområdene. Alle har derimot tilgang til fellesverkstedene (treverkstedet, gips, foto)

Kunstakademiet har ingen "linjer" eller obligatoriske kurs innen spesifikke teknikker. Her får du stort sett jobbe fritt med hva du vil og får tildelt en veileder som følger din prosess og utvikling. Velger du akademiet blir du dermed altså fritatt fra å jobbe med et spesifikt håndverk, men du mister også tilgangen til halve skolens fasiliteter.

Men vit dette! (skrevet Mai 2019)

Uansett hvilken avdeling du velger, vær forberedt at innsiden av KhiO er noe helt annet enn utsiden! Mange av studentene, både på Kunst og Håndverk og på Akademiet føler seg til tider svært fortapte og et påfallende antall studenter går ut i permisjon i løpet av bachelor-perioden fordi de rett og slett trenger en pause. Dette skjer fordi rammene rundt utdanningen er svært løse. Du kan basically gjøre som du vil og selv "obligatoriske" fag eller innleveringer er ikke så obligatoriske. Skolen sliter med å finne en balanse mellom å gi studentene frihet og samtidig stille krav. I tillegg er det mye uforutsigbarhet og forvirring, fordi skolen på utsiden virker som en skole, men egentlig er seks forskjellige skoler, med hver sin administrasjon. De bare oppholder seg i samme bygg.

Går du for eksempel på kunstakademiet og ønsker å delta på et kurs ved kunst og håndverk (eller motsatt), er det som å studere ved OsloMet og ville delta på et kurs ved Blindern. Det er mye byråkrati og du må være ganske selvstendig og sta for å få til å komme deg inn på kurs eller verksteder som tilhører en av de andre avdelingene.

Vær forberedt på at 3 år på KHIO er som 3 år i et kontorfellesskap. Mange av professorene er mer kunstnere enn pedagoger og mye planlegging, kurs og info går ofte i surr. Plutselig har to professorer bestemt seg for å ha kurs samme uke, og begge kurs er obligatoriske og du sitter og lurer på hvordan du skal dele deg i to. Eller så får du en beskjed den ene dagen og den motsatte beskjeden neste dag. Er du vandt med strenge krav og tydelige forventninger fra andre universiteter og høgskoler, kommer du til å få hakeslepp av kaoset på KhiO.

Hvis det er en ting jeg skulle ønske noen hadde forberedt meg på, så er det dette kaoset. For jeg kastet bort mye tid av første skoleår på å føle meg fortapt av alle mailene du får hver dag, med ting som ikke angår deg, men som du tror er viktige, med feil info, utydelige forventninger og mye uforutsigbarhet. Kommer du inn på KhiO er mitt råd: SLAPP AV og ikke stress. Vil du at noe skal skje må DU få det til å skje. Vil du delta på et kurs eller gjøre noe annerledes, vær sta, ikke gi opp, spør, spør, spør, uansett hvor mange ganger du blir sendt frem og tilbake. Føler du deg ensom og skulle ønske det var mer engasjement mellom studentene så må DU ta initiativ til det.

OG FOR GUD SKYLD ikke vær redd for å drite deg ut! Vær et menneske! Still spørsmål når du ikke forstår noe, spør om hjelp. Det nytter ingen at du later som du forstår noe du ikke forstår bare for å virke smart. Du kommer til å oppdage raskt at alle, selv de du tror er kulere, smartere eller bedre enn deg, også er dritusikre og redde for at det de lager, mener eller tenker er ubetydelig.

Jeg fulgte alle dine råd og kom likevel ikke inn!

Du trodde at dette skulle være din sjanse også fikk du likevel avslag på søknaden din, mens han ene du gikk på skole med, som jobber halvparten så hardt som deg og ikke kan tegne engang kom inn! Og hun venninna di som bare søkte for morroskyld kom gjennom til andre opptak. Hva faen?! tenker du kanskje. Men ikke fortvil. Jeg vet det føles urettferdig, og det er det jo på en måte. For til syvende og sist er det litt tilfeldig hvem som kommer inn. En jury på en kunstskole er akkurat som en jury på norske talenter eller idol, de er individer med subjektive preferanser, de har forskjellig smak. I tillegg er kunstverden også litt som aksjer, det er mye synsing og tilfeldigheter.

Greit, du kom ikke inn i år. Gå tilbake til jobben din eller søk deg en annen jobb som gir deg litt rom til å jobbe med kunsten din på siden. Lag kunst, søk om ustillingsplass, stipender og delta på spennende foredrag. Dra på utstillinger, se gode filmer, les spennende bøker, noter ideene dine og hør på musikk.

Neste år kan du søke på nytt.

#khio #kunsthøgskolen #kunsthøgskolenioslo #kunstakademiet #kunstakademietioslo #kunstoghåndverk #grafikk #tegning #art #hvordankommeinnpåkhio #kunstakademi #kunsthøgskole

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square