top of page

Hvordan komme inn på KhiO


Du vil søke deg inn på KHIO men er i villrede. Hvor skal du begynne? I desperasjon tyr du til google og søker "hvordan komme inn på KHIO"?

Den desperasjonen og frustrasjonen du kjenner på når du skal søke deg inn på KHIO, er et resultat av at du ikke tror du er god nok nå og at du MÅ inn på KHIO for å bli det. Pust litt og kjenn godt etter, innerst inne vet du veldig godt hva du er god på og at du klarer å få til det du vil få til, uansett om du kommer inn på denne skolen eller ikke.


Ofte strekker vi oss mot noe som virker uoppnåelig fordi vi ikke føler oss gode nok som vi er og tror at en tittel, en grad eller en status vil være en rustning som for alltid vil beskytte oss mot vår usikkerhet og konstant frykt for å ikke være god nok. Å søke seg inn mot en prestisjeskole, noe som virker uoppnåelig, blir et spesifikt holdepunkt når man føler seg usikker på hvordan man skal gå frem i livet. Man har liksom et klart mål og trygghet på at "hvis jeg bare klarer dette, vil at bli bra!" Men jeg kan love deg at det ikke spiller noe rolle om du kommer inn på KHIO eller ikke. Ingen kan redde deg fra deg selv, bare du kan. Men det er ikke det du vil høre, så her er noen konkrete råd:


Når du jobber med søknaden, jobb med den på en måte du synes er gøy! Ikke gjør det med stress og en krampaktig seriøsitet. Ikke tenk på om juryen vil like det eller ikke. Lever det du er stolt av, skriv en ærlig motivasjonstekst, vær litt pretensiøs og sleng in et sitat fra en kjent filosof eller kunstner, men vit at du vil bli spurt om det under intervjuet. Så hvis du bare plukker ut en populær quote av Kafka eller Arendt, vil det bli ganske kleint når en av jurymedlemmene selv er super fan og vil diskutere forfatterens liv med deg.


Når du har levert søknaden, lag en liste med planer på hva annet du kan gjøre for et år om du ikke kommer inn på KHIO:


- Kanskje du har et prosjekt i tankene som du har lyst til å starte på?

- Hvis du føler at du ikke er klar til å starte kunstprosjekter uten profesjonell veiledning eller uten å gå på Khio, ta kontakt med en kunstner eller kunster-kollektiv som inspirerer deg her i Norge og spør dem om hjelp og veiledning. Mange er veldig rause med både veiledning og støtte.

- Lag en CV, søk utstillingsplasser eller nå ut til andre unge kunstnere og gå sammen om å leie et lokale midlertidig for å stille ut kunsten deres

- Søk en fulltidsjobb og om du får avslag fra KHIO, jobb fulltid et år. Spar pengen for reiser, utflukter, kurs eller fremtidige kunstprosjekter. Om du kommer inn på KHIO etter det, vil du ha mye bedre råd og mer tid til å være på skolen, fremfor å løpe til en deltidsjobb midt i eksamensperiodenVed å lage en liste med planer, bygger du ut flere veier og et sterkere fundament for deg selv. Da vil du ikke falle like hardt når du får avslag og heller ikke når du får studieplass. For en ting er helt sikkert, du vil bli skuffet uansett om du kommer inn på KHIO eller ikke.

For mest sannsynlig søker du deg inn med en følelse av at skolegangen på KHIO på en eller annen måte vil "redde" deg eller gjøre veien din inn i kunstverden lettere. Dette stemmer ikke. Det er like naivt som å tro at det finnes en drømmepartner eller drømmejobb, som vil gjøre livet ditt perfekt. KHIO vil ikke kunne gi deg det motet og den selvtilliten du trenger for å klare å navigere deg gjennom (kunst)verden, dette er noe du må bygge opp på egenhånd.


Jeg kan ikke stoppe deg fra å være redd, usikker og stressa, men jeg kan ønske meg en ting for deg, og der er at du klarer å finne glede og spenning, selv når du føler at alt er håpløst.#khio #kunsthøgskolen #kunsthøgskolenioslo #kunstakademiet #kunstakademietioslo #kunstoghåndverk #grafikk #tegning #art #hvordankommeinnpåkhio #kunstakademi #kunsthøgskole

Featured Posts
Recent Posts